Det finns en viss skillnad mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Vid stora besvär, med svullnad av ben och armar som inte går tillbaka över natten, bör strumporna i första hand provas ut av en medicinsk lymfterapeut. Är lymfterapeuten dessutom legitimerad sjuksköterska har hon god kunskap om dina eventuella bakomliggande sjukdomar och kan ge dig råd och tips om hur du bäst tar hand om dig och dina ben.
Obs! resestrumpor har oftast ett mycket lägre tryck och bör endast användas av personer utan svullnadsproblematik. Lymfterapi Norrort rekommenderar att man, istället för att köpa ett par ”flygstrumpor”, hellre väljer en Kompressionsstrumpa Klass 1 vid resor – även om man normalt inte behöver en kompressionsstrumpa.
Stödstrumpor ger ett visst tryck men har vanligtvis ingen avtagande tryckgradient längs benet och storleken bestäms oftast endast utifrån skostorlek. Risk för venstas och att strumpan “skär in” på oönskade ställen föreligger om strumpan saknar graderat tryck.
En kompressionsstrumpa däremot har alltid ett graderat tryck. En kompressionsstrumpa kan vara i rundstickat material eller i flatstickat material. Rundstickade strumpor har ingen söm. De har ett mindre arbetstryck än flatstickade strumpor. Vilotrycket kan kännas högt då strumpan är av ett mer elastiskt material än de flatstickade strumporna som är kraftigare och stummare i tyget. När kompressionsklassen är 2 eller mer, så bör man inte sova i rundstickade strumpor. En flatstickad strumpa har söm. Materialet är slitstarkt och står emot muskeln vid arbete. Den har ett högt arbetstryck och ett mindre vilotryck.
Rundstickade strumpor: upplevs ha ett högre vilotryck än arbetstryck
Flatstickade strumpor: upplevs ha ett lägre vilotryck än arbetstryck
Med avtagande kompression/tryckgradient – även kallad degraderad kompression – menas att kompressionsstrumpans tryck är högst vid vristen och sedan minskar ju högre upp på benet strumpan går. Detta har positiv effekt på lymfkärlens kapacitet, men även en god effekt på den venösa och arteriella cirkulationen.
Personer med venös insufficiens, som använder stödstrumpor, och har en kvarvarande svullnad efter vila, t.ex. på morgonen, rekommenderas kontakta husläkaren för en lättare undersökning av blodkärlen, både på artärsidan och på vensidan. En lättare undersökning brukar vara en s.k. dopplerundersökning. Kompressionsstrumpor från klass 2 och uppåt, kallas medicinska kompressionsstrumpor och bör vid misstanke om venös eller arteriell insufficiens alltid föregås av en medicinsk undersökning.
Personer med lymfödem, rekommenderas att kontakta en medicinsk lymfterapeut för utvärdering och förskrivning av rätt sorts kompressionsstrumpor.
Kompressionsstrumpor är indelade i olika klasser. Nedanstående tabell är godkänd av den europeiska standardiseringsmyndigheten (CEN-standard, *). Denna standard ersätter tabeller från enskilda medlemsländer i EU, som har fastställt sina egna kompressionsvärden.
*) European Committee for Standardisation (CEN/TC 205WG2) Medical compression hosery. Europeisk standard CEN/ENV 12718, 2001
KLASS A förebyggande (10-14 mmHg)
- lätt svullna ben
- teleangiektasier
- lindriga ödem, som försvinner efter kort tids vila
KLASS I lätt (15-17 mmHg)
- lätt svullna ben
- telangiektasier och lättare åderbråck
- lindriga ödem, som försvinner efter en natts vila
- lipödem och andra fettvävnadssjukdomar
- venös insufficiens
KLASS I kraftig (H 18-21 mmHg)
- lätt svullna ben
- telangiektasier och lättare åderbråck med ödem
- lindriga ödem som försvinner efter en natts vila
- tyngdkänsla i benen
- lättare artros i fotleder och knän
- under flygresor för personer utan ovanstående problem
- lipödem och andra fettvävnadssjukdomar
- venös insufficiens
KLASS II (23-32 mmHg)
- Dopplerundersökning bör ha föregåtts av läkare vid misstanke om venös och/eller arteriell insufficiens!
- posttrombotiskt syndrom
- under behandling av bensår
- djup ventrombos
- djup venös insufficiens
- ödem som försvinner eller inte försvinner efter en natts vila
- lymfödem, lättare
- lipödem som behöver kraftigare kompression
- lipödem efter fettsugning
KLASS III (34-46 mmHg)
Diagnos bör ha föregåtts av en läkare och/eller medicinsk lymfterapeut. Flatstickat material ska användas.
- lymfödem
Lättare kompression eller specifika kompressionsstrumpor till natten rekommenderas.
KLASS IV (> 49 mmHg)
Diagnos bör ha föregåtts av en läkare och/eller medicinsk lymfterapeut. Flatstickat material ska användas.
- när inte klass 3 räcker och utredning skett av lymfödemet.
Ibland kan två par flatstickade strumpor behövas, t.ex. en klass 3 och en klass 2 ovanpå varandra för att ödemet inte ska öka. I dylika fall behöver oftast en av dessa strumpor behållas på under natten.
Skötselråd till stödstrumpor och kompressionsstrumpor:
Stödstrumpor och kompressionsstrumpor bör – liksom vanliga strumpor – bli tvättade varje dag!
Det är viktigt att du tvättar dina kompressionsstrumpor varje dag, eftersom kompressionsmaterialet sträcks ut under en dags användning. Efter tvätt, återfår materialet sin ursprungliga form. Smuts och hudceller, som kan försämra strumpornas elasticitet, sköljs bort i tvätten.
Om du använder bara ett par kompressionsstrumpor, så håller de i 3 månader under förutsättning att du sköter dem väl och använder gummihandskar då du sätter på dem. Har du två par kompressionsstrumpor, håller de 6 månader. Med gummihandskarnas hjälp fördelar du också kompressionen genom strykningar från ankel till strumpavslutet.
De kompressionsstrumpor som LN säljer kan tvättas i maskin på fintvättprogrammet 40°:
- Vänd strumporna ut och in
- Lägg strumporna i en tvättpåse
- Tvätta i maskin på 40° fintvätt med tvättmedel utan optiskt blekmedel.
- Använd ALDRIG sköljmedel. Sköljmedel förstör fibrerna i kompressionsstrumporna.
- Låt torka hängandes över natten.
Använd inte hudkräm under strumporna. Använd hudlotion som hunnit torka in i huden innan du sätter på dig strumporna. På natten kan du ha en hudkräm på benen om du inte använder strumpor nattetid, eller använder speciella strumpor nattetid. Andvänd handskar när du sätter på dig strumporna och gärna något annat hjälpmedel. Dina strumpor, dina händer och dina naglar håller längre då! För hjälpmedel vid påsättning av strumpor. Kontakta LN – Lymfterapi Norrort.
Om du handtvättar dina kompressionsstrumpor:
- Fyll handfatet med vatten och tillsätt handtvättmedlet
- Vänta en liten stund så att medlet löses upp i vattnet
- Tvätta strumporna varsamt
- Skölj i kallt vatten
- Låt strumporna torka över natten
Det underlättar om du har två par kompressionsstrumpor, så att du alltid har ett par torra och rena!
Blir dina ödem större efter en dag, trots dina kompressionsstrumpor? Eller ansamlas svullnad i områden UTANFÖR dina strumpor? Då kanske du behöver behandla dig i hemmet med en kompressionspump. Under Behandlingar kan du läsa mer om Kompressionspump.